ŞUBAT 2014 Sayı 5

Bizden Haberler

KKB Sosyal Sorumluluk Proje Yarışması: Hayal Edin Gerçekleştirelim

Kredi Kayıt Bürosu (KKB), üniversite öğrencilerinin sosyal sorumluluk konularında farkındalıklarını ve toplumsal sorunlara karşı duyarlılıklarını artırmak amacıyla sosyal sorumluluk yarışması başlatıyor. Türkiye genelindeki tüm lisans öğrencilerinin katılabileceği "Hayal Edin Gerçekleştirelim" isimli yarışmada öğrencilerden Çevre, Eğitim, Sağlık, Spor, Kültür-Sanat ve Toplumsal konularda sosyal sorumluluk projesi oluşturmaları bekleniyor.

Özgünlük, uygulanabilirlik, gerçek bir ihtiyaca çözüm üretmesi ve bütçe planının değerlendirme kritlerleri arasında bulunduğu yarışmada ilk 30 arasına giren projelerden biri Kredi Kayıt Bürosu tarafından hayata geçirilecek, jüri tarafından seçilen yarışmanın birincisi ise büyük ödül olan "İngiltere'de 2014 Yaz Dönemi Eğitim Programı"na gidebilecek.

Projeler; KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Halkla İlişkiler Duayeni Betül Mardin, Sivil Toplum Gönüllüsü İbrahim Betil, ünlü televizyoncu ve sunucu Okan Bayülgen, Milliyet Gazetesi yazarı Abbas Güçlü, Sabah Gazetesi yazarı Şelale Kadak ve ARPR Kurucu ortağı Arzu Çekirge Paksoy'un yer aldığı jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek. Jüri tarafından belirlenecek kategori birincileri arasında yapılacak değerlendirmede en yüksek puanı alan proje Büyük Ödül'e hak kazanacak. Tüm kategorilerde ilk üçe kalan projeler ise Facebook'ta halk oylamasına sunulacak. Böylece "Hayal Edin Gerçekleştirelim" yarışmasında altı kategori birincisi, bir jüri büyük ödülü sahibi ve facebook oylaması sonucunda sosyal medya oylama birincisi belirlenecek ve her biri ayrı ayrı ödüllendirilecektir.

Gençleri finansal risk ve itibar yönetimi konularında bilinçlendirmek adına projeler gerçekleştiren ve gerçekleştirmeye devam eden KKB, toplumsal kalkınmanın toplumu ilgilendiren her türlü probleme karşı gösterilen sağduyu ile gerçekleşeceğini biliyor. KKB, bu proje ile yanlızca finans sektörü değil çevre, eğitim, spor, kültür-sanat ve toplumu ilgilendiren konulara olan sosyal sorumluluğunu da yerine getimeyi amaçlıyor. Bunun için gençleri dinliyor, onların fikirlerini hayata geçirmek istiyor. KKB için bir ilk olan Hayal Edin Gerçleştirelim Projesi'nin bu yılla sınırlı kalmaması ve gelecek yıllarda da uygulanması hedefleniyor.

E-Rapor Sistemi KOBİ'lerin Hayatını Kolaylaştırıyor.

KOBİ'ler, Türkiye'nin değişken piyasa koşullarında hayatta kalmak ve büyüyebilmek için iş hayatının getirdiği bir çok riskle karşı karşıya kalıyor. KOBİ'ler için risklerden uzak durmak mümkün mü? Hayır. Çünkü onlar risk almadan ne var olabiliyor ne de gelişebiliyor. Karşılıklı güvene dayalı ticari ilişkileri ile iş hayatı güçleniyor ya da iş hayatında açmazlar oluşabiliyor. KKB'nin sunduğu ürün ve hizmetler ise KOBİ'lerin ticari ilişkilerini daha sağlam temellerde kurmaları ve risklerini kontrol edebilmelerini sağlıyor.

2013 yılında faaliyete geçen ve her geçen gün KOBİ'ler için daha da önemli hale gelen Elektronik Rapor Sistemi (E-Rapor Sistemi), KOBİ'lere bankaya gitmelerine gerek kalmadan her zaman ve her yerde Çek ve Risk Raporu almaları için olanak sağlıyor. Türkiye'de ilk defa 2012 yılında uygulanmaya başlanan bu sistemin yaygınlaşması ile ticarette güvenin oluşmasının temelleri kuruluyor. Peki, KOBİ'lerin büyüme ve gelişmeleri için gereken verileri barındıran E-Rapor Sistemi'nin sunduğu Risk ve Çek Raporu'nun ne olduğu ve bunların elektronik bir ortamda sunulmasının faydaları yeterince anlaşılıyor mu? Bunun için Risk ve Çek Raporu'nun ne olduğuna bakmakta ve E-Rapor Sistemi'nin faydalarına bir göz atmakta fayda var.

Risk Raporu: Gerçek ve tüzel kişilerin bankalardan kullanmış oldukları kredili ürünlerine ilişkin geçmiş ödeme performansını ortaya koyan bir üründür. Risk Raporu sayesinde gerçek ve tüzel kişiler, banka şubeleri, alternatif dağıtım kanalları ve E-Rapor Sistemi'den başvuru ile, bankalarda açık ve kapalı borçlarına ait tüm finansal bilgilere ulaşmaları mümkün hale geldi.

Çek Raporu: Çek hamillerinin karar verebilmeleri için keşicidelere ilişkin gereksinim duyacakları geçmiş çek ödeme bilgilerini sağlamak üzere verilen bir üründür. Çek Raporu sayesinde, çek keşicidesinin geçmiş çek ödeme bilgisine ulaşılabilmektedir.

E-Rapor Sistemi: Çek ve Risk Raporlarının doğrudan şahıs ve şirketlere elektronik ortamda sunulabilmesi amacıyla, KKB tarafından geliştirilmiş bir sistemdir. Bireyler, Şahıs Şirketleri ve Tüzel Kişiler bu sistemden faydalanabilmektedir. Sistemi kullanmak için KKB'ye ücretsiz üye olmanız yeterlidir.

Peki, KOBİ'ler E-Rapor Sistemi üzerinden neler yapabiliyor?

Kendi riskleri hakkında sürekli bilgi sahibi oluyor.

Her türlü kredili işlemler ay sonunda, çek işlemleri ise her günün sonunda düzenli olarak sistem tarafından güncellenir. E-Rapor Sistemi, bir kez üye olunduktan sonra ister kişisel ister şirkete ait Çek ve Risk Raporu'nun ihtiyaç duyulan her an, birkaç dakika içerisinde ulaşmasını sağlar. Bu sayede KOBİ'ler hem kendilerinin hem de işletmelerinin finansal itibarını kontrol altında tutma, olası değişimleri gözlemleyebilme ve skorlarındaki olası düşüşler için geç kalmadan önlem alma imkanı buluyor.

KKB tarafından analitik ve istatistiki veriler doğrultusunda hazırlanan her rapor, kişilerin ve işletmelerin finansal geçmişinin haritasıdır. Bir işletme sahibinin finansal geçmişini olumlu bir seviyede tutması, iş yapma kapasitesini arttıracaktır. Nasıl ki iş ortaklarından olumlu bir finansal geçmişi olması bekleniyorsa iş kalitesini yüksek tutumak için KOBİ'lerin kendi kişisel ve kurumsal finansal geçmişini olumlu seviyede tutmaları da iş ortakları tarafından bekleniyor. E-Rapor Sistemi, KOBİ'lere finansal hayatlarını kontrol etme ve bu sayede finansal itibarlarını güçlü tutma imkanı sağlıyor. Üstelik E-Rapor Sistemi üzerinden bir talimat vererek düzenli rapor alımı gerçekleştirmek de mümkün.

3. kişi veya kurumların finansal geçmişi hakkında bilgi sahibi olurlar.

KOBİ'ler her zaman üçüncü şahıslarla ve/veya işletmeler ile iş yapmak durumundadır. Türkiye'de iş yapış biçimi sıklıkla bire bir ilişkilere ve karşılıklı güvene dayanıyor. Bu da her zaman çok ciddi risklerle karşı karşıya olmak demektir. Finansal risklerin kontrol edilebilir alanlarını birçok açıdan inceleyen ve bu alanları genişletmek için ürünler geliştiren KKB, E-Rapor Sistemi üzerinden KOBİ'lere 3. kişilerin veya kurumların raporlarına ulaşma imkanı sağlıyor. Bu sayede KOBİ'ler üye oldukları sistem üzerinden yeni iş yapmaya başlayacakları veya finansal durumu hakkında bilgi sahibi olmadığı potansiyel iş ortaklarının Risk ve Çek Raporlarını talep edebiliyorlar.

E-Rapor Sistemi üzerinden 3. kişi veya kurumların Risk veya Çek Raporu talepleri, bu kişiye veya kurumun yetkili kişisine sistem üzerinden kayıtlı cep telefonuna mesaj ile iletiliyor. Bu kişi/yetkili kişi talebe onay verdiğinde hem talep eden hem de talebi onaylayan kişinin ekranına anında rapor geliyor.

SMS ve İnternet yoluyla raporlara kolayca erişim sağlar.

E-Rapor Sistemi'nin sağladığı en büyük avantajlardan biri, bankaya gitmeden ister bilgisayardan ister cep telefonundan rapor talep işlemlerinin gerçekleştirmesine olanak sağlamasıdır. Talep ettikten sonra raporun elinize ulaşması ise dakikalar içerisinde gerçekleşir. KOBİ'ler E-Rapor Sistemi sayesinde kolay ve hızlı bir şekilde raporlara erişim sağlayarak zamandan tasarruf ediyor.

E-Rapor Sistemi'nin bir diğer avantajı ise iş yapmak üzere olduğunuz kişiler ile bir araya gelmeden veya onlardan raporlarını sözlü talep etmek zorunda kalmadan sistem üzerinden yapacağınız talep girişi ile 3. Kişi veya kurumun yetkili kişisine bilginin doğrudan sistem üzerinden gitmesidir. KOBİ'ler iş ortakları ile bir araya gelme, posta veya yazışma yolları ile zaman kaybetmeden iş yapacakları veya yapmakta oldukları iş ortaklarının finansal bilgilerine ulaşma imkanı sağlıyor.

Ticarette güven ortamını pekiştiriyor.

3 Şubat 2012 tarih ve 28193 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6273 sayılı Çek Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında yapılan düzenleme, karşılıksız çek keşide edenlere uygulanan hapis cezası yaptırımını ortadan kaldırdı. Bu düzenleme ile alacak riskini yönetme konusunda ekonomide yeni bir dönem başladı.

Riskin doğru yönetilebilmesi için vadeli mal satışı yapılan kişilerin finansal geçmişi hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olma ihtiyacı doğmuş; iş ortakları ile çek üzerinden borç ilişkisini yoğun olarak yaşayan KOBİ'ler için ise bu durum daha da fazla önem kazanmıştır.

E-Rapor Sistemi tarafından sağlanan 3. Kişiler için hazırlanan Çek Raporu, ticarette güven ortamının tekrardan kurulmasını sağlayan önemli bir araçtır. Özellikle KOBİ'ler için iş ortaklarının veya kurumların geçmiş dönem Çek ödeme performansının sunulduğu Çek Raporu ve geçmiş dönem Kredi performansının sunulduğu Risk Raporu sayesinde, bu kişi veya kurumlar ile çalışıp çalışmama kararını elinizde bulunduruyor. Raporların sunduğu veriler sayesinde iş yaşamlarındaki karar verme süreci hızlanıyor, daha doğru ve akılcı kararlar veriliyor.

KKB'nin yeni ürün ve hizmetlerinden haberdar oluyorlar.

KKB, Türkiye'nin ilk ve tek kredi bürosu olmanın kendisine büyük bir sorumluluk getirdiğinin bilincinde kişilerin ve finansal kuruluşların olduğu gibi KOBİ'lerin de finansal hayatlarına ışık tutacak ürünler geliştiriyor. KKB'nin sunduğu ürünler ile iş yaşamındaki riskleri kontrol eden, finansal itibarını yöneten KOBİ'ler daha akılcı kararlar vererek iş yaşamında avantaj sağlıyor. E-rapor Sistemine üye olan KOBİ'ler, KKB'nin ürün ve hizmetlerinden, ticari hayattaki risklere yönelik yeni ürün ve hizmetlerden haberdar oluyor ve iş yaşamındaki kaliteyi arttırıyor.

Geleceğini Şimdi Yönet Projesi'ne KKB Desteği Sürüyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Experian Türkiye, Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği ve Kredi Kayıt Bürosu'nun ortaklığında geçtiğimiz yıl hayata geçirilen "Geleceğini Şimdi Yönet" Sosyal Sorumluluk Projesi, 2014 yılında da gençlerin ve KOBİ'lerin finansal riskler konusunda kapasite gelişimini hedefleyen eğitim ve seminerlerine ikinci aşamasıyla devam ediyor.

KKB, Geleceğini Şimdi Yönet Projesi kapsamında üniversiteli gençlerin kredi riskleri, sorumlu borçlanma ve bütçe planlaması konularında farkındalığının geliştirilmesi amacıyla düzenlenen eğitimlere başta Genel Müdürü Kasım Akdeniz olmak üzere uzman kadrosu ile ve KKB binasında bulunan seminer salonlarını gençlerin kullanımına açarak eğitimlerin gerçekleşmesine önemli katkı sağladı. İlk yılında proje; İstanbul, Yalova, Kocaeli, Trabzon, Eskişehir, İzmir, Denizli, Erzurum, Gaziantep, Mersin, Adıyaman, Aydın, Kayseri, Malatya, Karabük, Ankara, Kütahya olmak üzere toplam 17 ilde uygulandı ve toplamda 2.129 üniversiteli gence ulaşıldı. Projenin 2014 yılı içerisinde yürütülecek ikinci aşamasında; üniversiteli gençlerin yanı sıra KOBİ'lerin, genç ve kadın girişimcilerin; hesaplanabilir risk, kredi riskleri, sorumlu borçlanma, bankalar ve finans sektöründeki aktörlerle ilişkilerin etkin yönetilmesi ve finansal yönetim konusunda etkinleşmeleri amaçlanmaktadır. Gönüllü eğitmenler ve Experian uzmanları tarafından üniversitelere yönelik akran eğitimi ve seminerler devam ederken proje illerindeki TOBB Genç Girişimciler ve Kadın Girişimciler kurulları aracılığıyla KOBİ ve girişimcilere yönelik eğitimler gerçekleştirilecektir.

2014 yılında;

  • Sürdürülebilir Girişimcilik Eğitimleri ile 8 ilde 400 yerel girişimciye,
  • 12 ilde gerçekleştirilecek sorumlu borçlanma ve finansal risk yönetimi eğitimleri ve seminerleri ile 1400 gence ulaşılması öngörülmektedir.
  • Bilgi paylaşımı konusunda finansal sektörün ve yasal otoritelerin her türlü beklentisini karşılayarak, dünyada kabul görmüş en iyi uygulama örneklerinin Türkiye'de de gerçekleştirilmesini amaçlayan, inovatif bir şirket olarak KKB, bu projeye olan desteğini 2014 yılında da sürdürmeye devam edecektir.

    TOBB Genç Girişimciler Kurulu Seminerleri Kredi Notu ile Başlıyor.

    Genç girişimcilere düzenlenen çeşitli etkinlik ve seminerlerle kapasite geliştirmelerini sağlamak, bunun yanı sıra gençlerin girişimci fikirlerini hayata geçirmelerine destek olmak amacıyla TOBB bünyesinde kurulan Genç Girişimciler Kurulu, 2014 yılı seminerlerine 14 Şubat'ta Adana Ticaret Odası ev sahipliğinde KKB'nin katılımı ile başlıyor.

    Türkiye'deki genç girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla politikalar belirlemek ve girişimcilik kültürünün gençler arasında gelişmesine öncülük etmek amacıyla kurulan TOBB Genç Girişimciler Kurulu, bugün 70 ilde faaliyet gösteriyor. Gençlere kişisel gelişim yollarını öğretmek, iş kurma ve işlerini başarılı bir şekilde sürdürme sırasında desteklemek, çalışma grupları kurmak, eğitim ve seminerle donanımlı hale gelmeleri için çalışmalar sürdürüyor.

    TOBB Genç Girişimciler Kurulu'nun 14 Şubat'ta Adana'da gerçekleşen seminer programında KKB, "Kredi Kayıt Bürosu Türkiye'yi Kredi Notu ile Tanıştırıyor" başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. KKB Kredi Notu'nun ne olduğunu ve nasıl kullanılması gerektiğini genç girişimcilerle paylaşacağı konuşmasında, gençlerin finansal risklerini kontrol etmeleri ve doğru kararlar vermeleri için gereken bilgiyi sunan KKB Kredi Notu'nun hem kişilere hem de kurumlara sunduğu faydaları aktardı.

    TOBB Genç Girişimciler Kurulu Seminerleri KKB'nin desteği ve KKB yetkililerinin katılımı ile 28 Şubat'ta Erzurum, 3 Mart'ta Samsun'da devam edecek.

    Close