Eylül 2017 Sayı 16

Bizden Haberler

Hayal Edin Gerçekleştirelim Heyecanı Yeniden Başlıyor

Üniversite öğrencilerinin sosyal sorumluluk konularında farkındalıklarını ve toplumsal sorunlara karşı duyarlılıklarını artırmak amacıyla Kredi Kayıt Bürosu tarafından başlatılan sosyal sorumluluk yarışmasının beşinci dönemi başlıyor. Türkiye genelindeki tüm üniversite öğrencilerinin katılabileceği “Hayal Edin Gerçekleştirelim” sosyal sorumluluk proje fikir yarışmasında, Çevre, Eğitim, Findeks Finansal Okuryazarlık, Kültür Sanat, Sağlık & Spor ve Toplumsal olmak üzere toplam 6 farklı kategoride yarışılacak.

Kredi Kayıt Bürosu’nun hayata geçirdiği “Hayal Edin Gerçekleştirelim” sosyal sorumluluk proje fikir yarışmasında beşinci dönem başlıyor. Üniversite öğrencilerinin Çevre, Eğitim, Findeks Finansal Okuryazarlık, Kültür Sanat, Sağlık & Spor ve Toplumsal alanlarında yarışacakları projeleriyle, gençlerin sosyal sorumluluk konusunda bilinçlenmeleri, toplumsal ihtiyaçları fark etmeleri ve harekete geçmelerini sağlamak amaçlanıyor.

Büyük ödül: 10 bin TL, son başvuru 23 Şubat 2018

Yarışmaya iletilen projeler Türkiye’nin önde gelen ve alanında uzman isimlerinden oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilecek. Jüri tarafından belirlenecek kategori birincileri arasında en yüksek puanı alan proje 10 bin TL değerindeki Büyük Ödül’ü almaya hak kazanacak. Tüm kategorilerde ilk beşe kalan projeler Hayal Edin Gerçekleştirelim web sitesi üzerinden sosyal medya oylamasına sunulacak ve 5.000 TL’lik Sosyal Medya Ödülü’nün sahibi halkın oyları ile belirlenecek. Aynı zamanda yarışmada her kategorinin birincisi 5.000 TL, ikincisi 3.000 TL, üçüncüsü 2.000 TL, dördüncüsü 1.000 TL ve beşincisi 500 TL ödülün sahibi olacak.

Üniversite öğrencileri www.hayaledingerceklestirelim.com adresinden online başvuru yaparak projelerini iletebilir. Yarışmanın son başvuru tarihi ise 23 Şubat 2018.

Görme Engelliler İçin 2 Bini Aşkın Deneme Sorusu Seslendirildi

Kredi Kayıt Bürosu, Eğitimde Görme Engelliler Derneği ve İstanbul Üniversitesi ortaklığıyla üniversiteye hazırlanan görme engelli gençler için hayata geçirilen ‘Sesli Soru Bankası’nın ikinci fazı da tamamlandı. Böylece toplamda 2.354 Türkçe ve Coğrafya sorusu seslendirilerek görme engellilerin erişebileceği kütüphanelere hazır hale getirildi.

Kredi Kayıt Bürosu’nun(KKB) üniversiteliler arası sosyal sorumluluk proje fikirleri yarışması ‘Hayal Edin Gerçekleştirelim’in üçüncü dönem Eğitim kategorisi birincisi ‘Sesli Soru Bankası’ projesinin geçtiğimiz Ocak ayında tamamlanan ilk fazının ardından ikinci faz seslendirmeleri de tamamlandı. KKB, Eğitimde Görme Engelliler Derneği(EGED) ve İstanbul Üniversitesi ortaklığıyla hayata geçirilen projenin ikinci fazında tamamlanan Türkçe ve Coğrafya YGS soruları, üniversite sınavları için görme engelli gençleri bekliyor.

Projenin ilk fazında son 40 yılın çıkmış sorularından oluşan 1.600 soruluk 10 adet YGS testi 2 bini aşkın görme engelli öğrenciyi üniversite sınavına hazırlamak üzere seslendirilirken ikinci fazında 325 sayfadan oluşan Coğrafya Soru Bankası ile 272 sayfadan oluşan Türkçe Deneme Kitabı seslendirildi. Böylece 1.554 coğrafya ve 800 Türkçe sorusu ile toplamda 2.354 soru seslendirilmiş oldu. Bunun yanı sıra 800 Türkçe sorusunun detaylı çözümleri ayrıca seslendirildi.

KKB’den Öğrencilere Siber Güvenlik Semineri

Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi (BÜSİBER) tarafından düzenlenen Siber Yaz Kampı’nda Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tema sponsoru olarak program destekçileri arasında yer aldı. Kamp süresince teorik ve pratik siber güvenlik bilgileri edinen öğrenciler, KKB Risk Yönetimi Müdürü Serdar Çolak ve KKB Bilgi Güvenliği Yönetici Ali Kutluhan Aktaş’ın deneyimlerinden de faydalandı.

BÜSİBER tarafından düzenlenen, siber güvenliğe yeteneği olan gençler için sertifikalı ve konaklamalı Siber Yaz Kampı’nda KKB tema sponsoru olarak program destekçileri arasında yer aldı. 10 - 15 Temmuz tarihleri arasında üniversite öğrencileri için ücretsiz düzenlenen kampa KKB Risk Yönetimi Müdürü Serdar Çolak ve KKB Bilgi Güvenliği Yönetici Ali Kutluhan Aktaş da konuşmacı olarak katıldı.

Öğrencilerin hem teorik hem uygulamalı siber güvenliğin temellerini ve sistemlere sızmayı öğrendikleri kampta KKB yetkilileri siber risk yaklaşımı ve siber risk farkındalığı konusunda dönüşüm hikâyelerinin yanı sıra uygulama örneklerini de paylaştı. Siber güvenlik alanının, Türkiye'de ve dünyada yetişmiş insan gücüne en çok ihtiyaç duyulan alan olduğunu gözler önüne seren kamp, Türkiye'deki siber güvenliğe yetenekli gençleri tespit etmeyi amaçlıyor.

Çevrimiçi Kanal Dolandırıcılığını KKB Cihaz Kimlik Doğrulama Sistemi ile Önlemek Mümkün

KKB Cihaz Kimlik Doğrulama Sistemi, cihaz tanıma altyapısını ve kanıtlanmış risk kuralları setini bir arada kullanan, çevrimiçi kanallarda gerçekleşebilecek dolandırıcılığa karşı koruma sağlamak için geliştirilmiş dolandırıcılık tespit ve risk yönetimi çözümüdür. Cihaz tanıma teknolojisini temel alan patentli yapı,Türkiye’de kurulacak milli bulut altyapısı üzerinde çalıştırılarak KKB üyelerine regülasyon riskinden uzak bir şekilde ve maliyet avantajıyla sunuluyor. Sistem kanalıyla oluşturulan ulusal veri havuzu sayesinde sektörün dolandırıcılık girişimlerine karşı birlik olarak hareket etmesi mümkün hale geliyor.

KKB Cihaz Kimlik Doğrulama Sistemi’nin KKB üyelerine sağladığı katma değerleraşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Tüm sektörel cihaz verisi üzerinden görüş sağlanması
  • Müşteri deneyiminin iyileştirilmesi
  • Operasyonel maliyetlerin düşürülmesi
  • Kurum itibarının korunması
  • False/Positive oranlarında iyileştirme (70%)
  • Erken Uyarı Niteliğindeki Bilgilerin Paylaşılmasına Yönelik “Uyarı Hizmeti” KKB Üyelerinin Kullanımına Sunuldu

    Erken uyarı niteliğindeki bilgilerin paylaşılmasına yönelik yeni bir hizmet olan Uyarı Hizmeti 15 Haziran 2017 tarih ve 51494 sayılı yazı ile KKB üyelerine duyurularak kullanıma sunuldu.

    Uyarı Hizmeti, Risk Merkezi üyelerinin bildirimde bulundukları bireysel ve ticari müşterilerine ait farklı kurumlarca çek, senet, kredi sigortası ve ihale yasağı ile ilgili olumsuz bildirimlerin FTP üzerinden bir uyarı dosyası ile talep eden üyelere iletilmesini sağlamaktadır. Ortak bir desen yapısında, üyelerin tercih etmiş olduğu ürünlerin hepsi için tek bir uyarı dosyası üretilir.

    Hizmet kapsamında Risk Merkezi’ne bildirilen;

  • Kredi Limit-Kredi Risk-Tasfiye Olunacak Alacaklar (KLKR)
  • Bireysel Nitelikli Kredi ve Kredi Kartı (KRS) veya Ticari Nitelikli Kredi (KRM)
  • Banka nezdinde bulunan ileri keşide tarihli çek, uygulamalarında yer alan ve yazıda belirtilen müşteriler için,
  • Karşılıksız işlemi yapılan çek,
  • İbrazında ödenen çek (İbraz tarihinden belirli bir tarih sonrasında ödenen çeklere ilişkin olarak),
  • Mahkeme tarafından ihtiyati tedbir kararı verilen/iptal edilen çek,
  • Ödememe nedeniyle protesto edilen senet,
  • Kredi sigortası işleminde hasar başvuru,
  • İhale yasaklılık bilgileri, paylaşımı yapılmaktadır.
  • Elektronik Teminat Mektubu-Genelge - Önemli Tarihler

    Bankacılık sektörünün geleneksel ürünlerinden biri olan teminat mektuplarının elektronik ortama taşınması konusunda yapılan çalışmalara istinaden hazırlanan Elektronik Teminat Mektubu Platformu’na ilişkin genelge 30 Haziran 2017 tarihi itibarıyla yayımlandı.

    Genelge  eklerinin en güncel versiyonlarına; http://uye.kkb.com.tr/dokumanlar linki altında bulunan “Elektronik Teminat Mektubu” bölümünden ulaşılabiliyor. Ayrıca ilgili tüm dokümanlar Genel Müdürlük adreslerinize posta yolu ile gönderilmiştir.

    Önemli Tarihler:

  • 20 Eylül 2017’ye kadar ETMP servislerinin Bankalar tarafından çağrılabilir olması (Üye test ortamının hazır olması)
  • 1 Kasım 2017’ye kadar ETMP Entegrasyon Yöneticileri tarafından her üye için sertifikasyon tarihlerinin KKB’ye iletilmesi
  • Ocak 2018’de Bankaların kullanacağı servislerin sertifikasyonunun başlanması
  • Risk Merkezi Üyelerinin Bağımsız Denetim Kuruluşlarınca Gerçekleştirilecek Denetimi ve Raporlanması Hakkında Genelge

    13 Temmuz 2017 tarih ve 51684 sayılı yazımızla,  “Risk Merkezi Üyelerinin Bağımsız Denetim Kuruluşlarınca Gerçekleştirilecek Denetimi ve Raporlanması Hakkında Genelge”sinde (Üye Denetim Genelgesi) değişiklikler yapıldığı duyuruldu.

    İlgili genelgenin son haline www.riskmerkezi.org adresinde “Üye Girişi” adımındaki “Genelgeler” bölümünde “Risk Merkezi Üyelerinin Bağımsız Denetim Kuruluşlarınca Gerçekleştirilecek Denetimi ve Raporlanması Genelgesi” bölümünden ulaşılabiliyor.

    KAPS Testlerinin Üyelerin Kullanımına Açılması

    Kredi Kullandırımı Anlık Paylaşım Sistemi (KAPS), KKB üyelerinin kullandıracağı krediyi daha sağlıklı bir değerlendirme sürecinden geçirerek müşterilerinin aynı gün içerisinde farklı kurumlardan aldıkları kredileri de görüntüleme imkanı sunacaktır. Bu sayede hem aynı gün içerisinde bir kişinin üyelerimiz tarafından belirlenmiş limitleri dâhilinde kredi kullandırılması hem de günümüzde yaygın olarak gözlemlenen dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.

    15 Ağustos 2017 tarihinde canlı ortama geçişi planlanan Kredi Kullandırımı Anlık Paylaşım Sistemi (KAPS), KKB üyelerinin testleri için hazır hale getirildi.

    Sistemin işleyişi ve test ortamı ile ilgili bilgiler için teknik tasarım dokümanı ve iletisim@kkb.com.tr'den destek alınabiliyor.

    Kredi Kullandırımı Anlık Paylaşım Sistemi (KAPS) ile ilgili teknik tasarım dokümanı uye.kkb.com.tr/dokumanlar linkinin altındadır.

    51860 Sayılı Duyuru - Münferit Sorgu Adetleri Raporu Başlanması

    Aşağıdaki uygulamalara ilişkin sorgulamaların trend raporları, 2 Ağustos 2017 tarihi itibarıyla KKB üyelerinin paylaşımına sunulduğu duyuruldu.

    İlgili rapora ait 3 adım bulunmaktadır.

  • Üyelerin yapmış oldukları genelgede yer alan hizmetlerin kurum bazında ve kurumdaki kullanıcılar bazında gün/ay ve yıl olarak sorgu adetlerinin paylaşımı,
  • Aynı bilgiler ışığında üyelere önceki dönem kıyaslamalarıyla grafik destekli trend raporlarının paylaşımı,
  • Bunların haricinde üçüncü bir mail ile KKB üyelerine uyarı mail gönderimi sağlanıyor.
  • Bu 3 adımla birlikte yapılmak istenen ve KKKB üyelerine sağlanacak fayda, üyelerin sistemlerinde yaptıkları sorgu adetlerindeki artışların analizlerinin yapılması, bu artışlara istinaden hangi kullanıcılarının en çok sorgu yaptığının gösterilmesi ve varsa bilgileri dışındaki sorgu artışları ya da tanımsız kullanıcıların kolayca tespit edilerek önlem alınmasıdır.

    Trend analiz raporu, Risk Merkezi’ne daha önce “Ortak Ek: 6 TBB Risk Merkezi Münferit Sorgulama Adet Raporlaması Bilgilendirme Formu” ile tanımı yapılmış üyelerin yetkilileri ile paylaşılacaktır.

  • Karşılıksız İşlemi Yapılan Çek Sorgulama
  • Çapraz Çek İlişkileri Sorgulama
  • Ticari Nitelikli Kredi (KRM)
  • Bireysel Nitelikli Kredi ve Kredi Kartı (KRS)
  • Bilgi Doğrulama Sistemi
  • Ödenen Senet
  • Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Nezdinde Yer Alan Müşteri Bilgileri
  • Kredi Sigortası
  • Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Üye İşyeri Ciro Bilgileri
  • Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Nezdinde Yer Alan Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) Bilgileri
  • 52032 Sayılı Duyuru - Telekomünikasyon Şirketlerinden (TELCO) Toplanan Fatura Borç Bilgilerinin Paylaşımı

    Telekomünikasyon Şirketlerinden (TELCO) toplanan fatura borç bilgilerinin aşağıda belirtilen bilgi başlıklarında toplulaştırılarak 17 Ekim 2017 tarihinden itibaren tüm KKB üyeleri ile paylaşılacağı duyuruldu.

    Bu hizmet ile birlikte ilk defa finans dışı bir sektörden risk bilgisi alınıyor olacak. Bu başlangıç, elektrik, su, doğal gaz fatura bilgilerinin alınmasının da önünü açacak ve bir kişinin risk oluşturabilecek tüm verilerinin toplanarak risk yönetimi açısından daha güvenilir bir yapı kurulmasını sağlanacaktır.

  • Vergi Kimlik Numarası/ TC Kimlik Numarası/ Yabancı Kimlik Numarası
  • Dönem
  • Geciken Fatura ve Yasal Takip Toplam Tutarı
  • Gecikme Bildiren Şirket Sayısı
  • Toplam Gecikmeli Fatura Sayısı
  • Son Ödeme Tarihi 0-30 gün geçmiş ve ödenmemiş fatura tutarı
  • Son Ödeme Tarihi 31-60 gün geçmiş ve ödenmemiş fatura tutarı
  • Son Ödeme Tarihi 61-90 gün geçmiş ve ödenmemiş fatura tutarı
  • Son Ödeme Tarihi 91 gün geçmiş ve ödenmemiş fatura tutarı
  • Yasal Takip Tutarı
  • Uygulamada, hem web servis hem de web ekran üzerinden sorgulama yapılabilecek olup, hizmet bedeli sorgu başına KDV ücreti hariç 8 kuruştur.

    KKB üyeleri tarafından uygulamanın web servisine ilişkin entegrasyon testlerine 29 Ağustos 2017 tarihi itibarıyla başlandı.

    KoçSistem de KKB Anadolu Veri Merkezi’ni Tercih Etti

    Kredi Kayıt Bürosu’nun teknoloji ve paylaşımlı sistemlerin merkezi olma hedefiyle hizmete sunduğu KKB Anadolu Veri Merkezi finans ve bilişim dünyasına yönelik çözümler sunuyor.

    Ankara’da 43 bin m2 toplam alan üzerinde Aralık 2016 itibarıyla faaliyete geçen KKB Anadolu Veri Merkezi, başta finans sektörü olmak üzere pek çok kurumun ihtiyacı olan kabinet barındırma hizmetlerini sağladığı gibi yakın gelecekte çeşitli yazılım servislerini(SaaS) de sunuyor olacak.

    LEED Gold standartlarında, çevreci yaklaşım ile yüksek enerji verimliliği ve en yüksek kullanılabilirlik standardı olan TIER-4 seviyesinde tasarlanan Veri Merkezi KKB’nin yüksek güvenlik standartlarının geliştirilerek uygulandığı örnek bir Veri Merkezi olma niteliğini taşıyor.

    Yüksek kullanılabilirlik ve büyüyebilme gibi özellikleri nedeni ile Yapı Kredi, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankası gibi kurumlar tarafından tercih edilen merkezin kullanıcıları arasında artık KoçSistem de yer alıyor. KKB’nin sunduğu yer kiralama hizmetleri ile başlayan bu süreçte Türkiye’nin “Milli Finans Bulutu” için de finans kurumları ile görüşmeler devam ediyor.

    Close